Fra slutten av 30 årene skjer det en mengde biologiske forandringer i kroppen din. Kondisjonen avtar; den fysiske styrken avtar; vi blir stivere i muskler og ledd; det tar lengre tid å restituere seg etter trening; vi blir mer utsatte for skader; reaksjonstiden går ned, osv. Kort sagt det blir mer krevende og slitsomt å trene. Ja, enig, det er noe dritt!
Imidlertid er det fullt mulig å fortsette trene ju jitsu – og annen kampsport også – etter fylte 40 år. (Yeeey!!!) Det vet jeg selv av erfaring. Perioden fra jeg fylte 42 og frem til i dag, hvor jeg nå har rundet 50, er faktiske den perioden i livet hvor jeg har hatt min beste utvikling som ju jitsu-utøver. Det er helt sant!
En annen sak er at du ikke kan trene på nøyaktig samme måte som når du var 20 år. Du må legge om litt. Du kan fortsatt trene (og du kan trene knallhardt), men du MÅ trene smart. Her er 10 tips til hvordan du kan få mer ut av treningen etter fylte 40.
1. Tenk positivt
Slutt å si til deg selv at du er for gammel! Til slutt begynner du å tro på det selv, og du gir opp. Du er IKKE for gammel. Punktum. Derimot har du mye livserfaring. Bruk det til noe positivt. ”De gamle er eldst”, lyder et gammelt ordtak. Det er mye sant i det.
2. Drill mye!
Invester mye av din tid på teknisk trening, og særlig på det man nå for tiden kaller for drilling. Du bør fokusere mer på dette enn fri-sparring. Drilling er en meget effektiv måte å forbedre ferdighetene dine på. Det er fordi stadige repetisjoner gjør teknikkene instinktive og naturlige. Drilling vil også kunne avhjelpe effekten av tap av reaksjonstid og reflekser som alderen fører med seg. Dessuten er skaderisikoen liten.
3. Sparr smart!
Sparring er en viktig del av treningen (av flere grunner som det ikke er tid til å gå inn på her). Men fordi det er lett å pådra seg skader ved denne type trening, er det viktig å sparre på en smart måte. Istedenfor å bruke mye kraft, bør du legge vekt på lett, teknisk og lekbetont sparring.
Ofte lærer man mer av å sparre på denne måten også, da sparring med mye kraft og høyt tempo ofte går på bekostning av den tekniske kvaliteten. Man kan sparre med full kraft innimellom, men da kan det ofte være lurt å brekke opp sparringen i ulike oppgaver som man skal løse.
4. Velg treningspartnerne dine med omhu!
Har du muligheten til det, bør du være nøye med valg av treningspartnere. Styr unna de som åpenbart ikke har kontroll på det de driver med; de som er opptatte av å hevde seg; eller de som på andre måter viser manglende respekt overfor andre. Tren heller med de som virker opptatte av godt partnersamarbeid og det å lære noe på trening.
PS! Er det mange personer med et stort ego i klubben din, er det forøvrig et tegn på manglende kompetanse på instruktørsiden, og du bør muligens vurdere å skifte til en klubb med et bedre treningsmiljø.
5. Tøy regelmessig!
Vi blir stivere med alderen. Tøyeligheten er noe av det første som avtar når vi blir eldre. Du bør derfor tøye på regelmessig basis. Har du en god instruktør, vil han eller hun sørge for å legge inn tøyingsøvelser på treningen. Men det vil ofte ikke være nok for deg som har passert 40. Det kan derfor være lurt å tøye på egenhånd ved siden av.
6. Få deg nok søvn!
Når man blir eldre, trenger man lengre tid på å restituere seg etter trening. En god natts søvn kan imidlertid avhjelpe dette. Jo mer man trener, desto mer søvn trenger man. Pass derfor på å få deg nok søvn. Gjør soving til en del av treningsopplegget ditt. Selv har jeg blitt ganske god på dette etterhvert. Det er kanskje min sterkeste side som ju jitsu-utøver ☺
7. Spis sunt!
Et godt kosthold er viktig for enhver idrettsutøver, men det er helt avgjørende når man har passert 40 år. Du kan rett og slett ikke jafse i deg hamburgere og pizza flere ganger i uka når du trener. Kroppen må ha riktig næring for at den skal fungere på trening, og for at den skal klare å restituere seg til neste trening.
8. Ta helsen din på alvor!
Helseplagene har en tendens til å komme snikende med alderen. Har du en plage eller skade, så oppsøk lege, kiropraktor, fysioterapeut eller annen helsearbeider for å få sjekket det ut. Det kan være at det finnes en måte å behandle skaden på. Ikke slutt med treningen før du har forsøkt denne muligheten. Det blir for dumt!
9. Ikke gi opp for lett!
Ofte er det mulig å trene, selv om man har en skade. Har du for eksempel vondt i en skulder, så står du ganske enkelt over øvelser/oppgaver som belaster skulderen. Andre ganger er det mulig å avlaste skadestedet med hjelp av tekniske hjelpemidler, som f.eks. kneskinner, støttebandasje, sportstape etc. Selv har jeg aldri vært helt skadefri. Jeg er det fortsatt ikke, men jeg får trent likevel.
Du skal også være oppmerksom på et leger ofte er litt ... hva skal vi si ... pysete. Ta derfor det legene sier med en aldri så liten klype salt. Som 16 åring, pådro jeg en meget alvorlig kneskade under en fotballkamp. Etter operasjonen sa legen at jeg aldri kunne drive noen form for idrett igjen. Jeg er glad for at jeg ikke hørte på ham.
10. Styr unna tobakk, narkotika og anabole steroider. Drikk med måte
Til slutt noe veldig selvsagt: Røyk, snus, etc. er meget vanskelig å kombinere med med trening , selv når man er ung. Etter fylte 40 kan du bare glemme dette. At du ikke skal bruke narkotika og og anabole storoider, sier seg selv. Du bør også begrense alkoholinntaket ditt. Men det er OK ta seg en pils eller et glass vin i ny og ne.
Comments